Domovská stránka » Ekologické Česko » CO JE TO MICE TURISMUS A JAK JDE NA JIŽNÍ MORAVĚ DOHROMADY S EKOLOGIÍ?
  • Ekologické Česko

    CO JE TO MICE TURISMUS A JAK JDE NA JIŽNÍ MORAVĚ DOHROMADY S EKOLOGIÍ?

    Ve spolupráci s:
    Adobe Stock
    Ve spolupráci s:
    Adobe Stock

    Meetingy, konference, kongresy či také teambuildingy a incentivní cestování. To vše najdete pod označením MICE turismus (Meeting, Incentives, Conventions, Exhibitions), který je pro udržitelnost a ekologii velkým tématem, protože se vždy jedná o velkou koncentraci lidí. Pro Česko je to zatím velká novinka, ale už se začaly objevovat první vlaštovky, například na jižní Moravě.


    Udržitelný aspekt cestování je důležitý pro 81 % cestovatelů

    Snad i díky pandemii covidu se začíná pohled na ekologii a udržitelnost v oblasti MICE cestování měnit. Objevili jsme možnosti online cestování a pořádání hybridních kongresů a eventů, kdy dochází nejen ke snížení uhlíkové stopy celé akce, ale taky se eliminuje létání na dlouhé vzdálenosti a řeší se i spotřeba během celého eventu.

    Podle výzkumu společnosti Booking.com z roku 2022 je ostatně důležitý udržitelný aspekt cestování pro 81 % cestovatelů a také firmy začínají čím dál tím více řešit ekologickou stopu pracovních cest. Roste i počet zaměstnanců, kteří při organizaci pracovních cest nebo firemních akcí volí hotely se zodpovědným přístupem k životnímu prostředí, ideálně vlastnící některý z ekologických certifikátů.

    Ekologický a udržitelný přístup jižní Moravy

    Ze zprávy United Nations World Tourism Organization vyplývá, že jsou celosvětově hotely zodpovědné za 1 % globálních emisí, řada hotelů si proto začíná zakládat na udržitelnosti a v tomto směru jižní Morava drží krok se světovými trendy. V Brno Convention Bureau vypracovali strategii udržitelnosti, vytváří sérii blogových příspěvků k osvětě jak organizátorů eventů, tak jejich účastníků a pořádají školení pro hotelové partnery.

    Ekologické hvězdy MICE turismu na jižní Moravě

    Na jižní Moravě najdete hned několik hotelů, které neusnuly na vavřínech a dělají vše pro to, aby ulevily přírodě a zpříjemnily návštěvníkům jejich pobyt, mnohé z nich se nacházejí v Brně. Jaké kroky vedly k tomu, že jsou tyto hotely zelenější? Například snížení spotřeby jednorázových plastů, snížení produkce odpadu, opatření pro úsporu vody, opatření na úsporu energie nebo nabídka občerstvení z lokálních zdrojů a sezónních surovin.

    V regionu se dokonce nachází první pasivní hotel v Česku, který využívá teplo vznikající při kvašení vína nebo ubytovací zařízení s vlastní bio zahradou. Součástí řady hotelů jsou i dobíjecí stanice pro elektromobily a některé hotely se mohou pochlubit zelenou střechou nebo zelenou stěnou.

    Tipy na aktivity na jižní Moravě

    Pokud se vydáte do některého z udržitelných hotelů na jižní Moravě, neměli byste si nechat ujít aktivity, které tento region nabízí. Za zmínku rozhodně stojí Brněnská přehrada nebo vodní nádrž Nové Mlýny, jež jsou jako stvořené pro relaxaci a milovníky vodních sportů, včetně těch netradičních.

    V horkém létě jistě uvítáte návštěvu vinných sklípků, grilování přímo ve vinici nebo teambuilding ve stylu vinařského víceboje. Ani v případě, že pořádáte teambuilding pro adrenalinové nadšence, nebudete zklamáni. Našim tipem je bodyzorbing, speleoferata v Moravském krasu či laser labyrint.

    Další článek