KRISTÍNA NEMČKOVÁ
vítězka soutěže MasterChef Česko 2019
www.madebykristina.cz
Co pro Vás znamená podnikání?
Podnikání je pro mě téměř jako normální zaměstnání, vydělané peníze můžu investovat do dalšího vzdělání a do svého cíle stát se profesionální kuchařkou. Taky mi dává volnost, pracuji hlavně pro sebe. Nejsem typický podnikatel, podnikání mám spojeno s mojí kuchařkou #UPGRADE, kterou jsem před dvěma lety vydala sama vlastním nákladem. Pomohla mi moje rodina, společně jsme vytvořili e-shop, kde prodávám nejen tuto kuchařku.
Co pro Vás bylo doposud největší překážkou v podnikání?
Asi jako skoro pro každého podnikatele je pro mě noční můra účetnictví, daně a veškerá administrativa. Naštěstí mám od začátku po ruce skvělého účetního, který se o vše důkladně stará. Provoz internetového obchodu a správa sociálních sítí nejsou překážky, ale dávají mě i mým rodičům, kteří mi s tím pomáhají, dost zabrat. Nestačí jenom otevřít e‑shop a čekat, že se všechno bude prodávat samo. Musím být neustále aktivní. Je to každodenní práce s nejasným výsledkem.
Jste mladá žena, cítila jste se někdy kvůli tomu znevýhodněná? Co si všeobecně myslíte o této problematice?
Je mi teprve 20 let, jsem student a nemám žádné zkušenosti z běžného zaměstnání nebo podnikání. Obecně nevnímám žádnou genderovou nebo jinou diskriminaci. Naopak, myslím si, že dnešní doba je opravdu nakloněna tomu, aby každý dělal to, co ho baví, když tomu sám věří. Stačí jenom originální nápad, uchopení příležitosti a umění ten svůj nápad prodat. Bez risku zkrátka není zisku.
Ve světě vaření jsem se setkala s názorem, že ve svém věku nemám dostatek zkušeností, tedy dost „odvařeno“. Já ale začala opravdu v dětství a přesně si uvědomuji, jaké zkušenosti mi ještě chybí. Proto se taky hned nevrhám do otvírání vlastní restaurace nebo bistra a dělám vše pro to, abych se v oboru napřed zdokonalila. Právě proto jsem se po výhře v soutěži MasterChef a úspěšném vydání kuchařky #UPGRADE vydala do Londýna na kuchařskou školu Le Cordon Bleu, kterou jsem právě teď dokončila a získala Grand Diplôme®. Profesionální kuchař by měl mít nejenom dostatečně „odvařeno“, ale i „nachutnáno“ – a ani jedno není dáno věkem nebo pohlavím.
Máte nějaké tipy a rady pro mladé podnikatele?
Buďte originální a nebojte se podnikání – není co ztratit a každá zkušenost v životě něco stojí. Věnujte se tomu, čemu sami věříte a chybí vám to na trhu. Kopíruje vždy jenom druhý v pořadí, ten první musí hledat nová řešení a o to zábavnější má pak práci.
Jakým směrem byste se vydala, kdybyste nevyhrála v soutěži MasterChef?
Vítězství v soutěži MasterChef bylo skvělé a svou účast vnímám jako skvělou kuchařskou zkušenost. Vaření a pečení se věnuji už od svých sedmi let, takže i kdybych v soutěži nevyhrála, na mém plánu – tedy studovat v zahraničí, získat tam praxi a stát se profesionální kuchařkou – by se nezměnilo nic. Od mala vím, čím chci být a vaření mě natolik uchvátilo, že bych se jednoho dne stala kuchařkou i bez soutěže.
Jak jste naložila s vyhranými penězi?
Celou výhru (500 000 Kč před zdaněním) jsem použila na produkci kuchařky. Kniha byla moje nejlepší investice financí, času a energie. Moc mě těší, že o ni lidé mají zájem. Díky originálnímu konceptu tradice vs. inovace se kuchařka #UPGRADE stala na českém knižním trhu bestsellerem.
Z pohledu kuchaře nebyla výhra žádná závratná suma, protože za takové peníze si profesionální kuchyň v restauraci nevybavíte a v mém případě by nestačila ani na školné na Le Cordon Bleu v Londýně. Náklady na studium a bydlení v Londýně jsem proto pokryla ziskem z prodeje kuchařky.